Gebelik ve Beslenme

Sevgili Anne Adayları! Bugün size gebelik dönemindeki beslenme gereksinimleri ile ilgili kısa fakat etkili bilgiler vermek istiyorum. Gebelikte nasıl beslenmeliyim? Gebelik bir kadının hayatındaki en güzel zaman dilimlerinden biridir, duygu durum ve ihtiyaçlar açısından eşsizdir! Vücuttaki değişiklikler ve ihtiyaçlar çoğunlukla hormonal değişikliklerdendir. Hamile anneler nasıl beslenmelidir?

Gebelik ve Beslenme

İlk üç ayda gebeliğe bağlı koku hassasiyeti ve sabah bulantıları sık rastlanan şikayetlerdir! Çok az bayanda şiddetli bulantı kusma olurken çoğunda sabahın erken saatlerindeki bulantı dışında günün kalan kısmı rahattır.

Gebelikte beslenme için önerilerimi şöyle sıralayabilirim,

1- Mutlaka 3 öğün yapalım, ara öğünleri de unutmayalım.

2- Ara öğünlerde ceviz, badem ,fındık gibi yararlı birtakım yağ asitleri ve vitaminleri içeren yağlı tohumlar ile, kuru incir, kayısı gibi besinleri de almayı ihmal etmeyelim.

3- Protein ve kalsiyum için günde 1 yumurta, 1 bardak süt, 1 büyük dilim peynir, 1kase yoğurt, 1porsiyon kırmızı eti mutlaka alalım.

4- Vitamin ve mineral alımı ve barsakların düzenli çalışması için mutlaka hergün 1 kase yeşil sebzelerle yapılmış salatayı beslenme planımıza dahil edelim.

5-  3-4 porsiyon meyve ara öğün olarak alalım

6-  2-2,5 lt su içelim. Sıcak mevsimlerde bu ihtiyaç artabilir.

7- Karbonhidrat içeren besinlerin( tatlılar, unlu gıdalar, pirinç, bulgur, patates) alımında ise dikkatli olmak gereklidir, kilo kontrolünde zorluk çıkaran besinler bu gruptadır.

Ekmek ,öğünlerde1 er dilim tam buğday ekmeği veya standart fırın ekmeği olarak alınabilir, pirinç ve bulgur alınırken ekmek gibi düşünülerek extra ekmek alınmamalı

8- Genel olarak tuz ve şekerin aşırı tüketimini önermiyoruz.

Gebelerimize aylara göre ve kişinin ihtiyacına göre, folik asit, Demir ve multivitamin, kalsiyum ve magnezyum içeren tabletler veriyoruz. Bunların alımı kesinlikle kendi başına yeterli değildir sadece beslenmeye takviyedir.

Unutmayalım ki verilen destek vitaminler sadece bebeğiniz için değil sizi de korumak içindir.

Gebelikte alınması uygun kilo 12-13 kg dur. Çok zayıf bayanlarda , çoğul gebeliklerde kilo alımı daha fazla olabilmektedir! Başta kilo fazlalığı olanlarda da daha az kilo alınabilir.

Tabiki burda belirttiğimiz beslenme önerileri farklı medikal, metabolik problemi olmayan gebeler için geçerlidir.